1992

Yhtye perustettiin alkuvuodesta 1992, jolloin kokoonpanossa mukana olivat Petri Ryöti (basso) ja Heleniuksen veljekset Olli (rummut) ja Harri (laulu ja kitara). Yhtye toimi alunperin Nokialta käsin, jossa kaikki silloiset yhtyeen jäsenet asuivat. Yhtyeen nimi syntyi alkukokoonpanon mukaan: basso ja Heleniukset. Heti keväällä 1992 mukaan tuli Mikael Lindell Tampereelta ja hän rupesi soittamaan toista kitaraa. Yhtye joutui jo toisella keikallaan suuren yleisön eteen, kun se pääsi paikkaamaan yhtä Ristirockin pääesiintyjistä, joka perui tulonsa viime hetkellä. Vuosi -92 kuitenkin pääsääntöisesti hiottiin keikkasettiä ja varsinainen keikkailu aloitettiin vuodesta -93.

1993

Syksyllä 1993 ilmestyi yhtyeen ensimmäinen pitkäsoittoalbumi 'Minulleko ?', joka valloitti heti suuren kuulijakunnan suosion.

1994

Keväällä 1994 basson varteen tuli Marko Nyberg Helsingistä Petri Ryötin siirryttyä muihin tehtäviin. Syksyllä 1994 ilmestyi BNH:n toinen pitkäsoittolevy 'Mitä jää ?', joka nosti yhtyeen Suomen gospelmusiikin kärkikaartiin. Musiikkityyliksi luonnehdittiin 'Hardfunk'.

1995

Mitä jää levyn julkaisemisen jälkeen tehtiin yhtäjaksoinen kuudentoista keikan kiertua.

1996

Keväällä 1996 BNH:n basisti vaihtui jälleen. Marko Nybergin tilalle tuli Mikko Oinonen Lahdesta, joka oli jo aikaisemminkin tuurannut Markoa joillain keikoilla. Markoa voi edelleen kuulla mm. Wilma-yhtyeessä ja yhteistyö Medusa Productionin kanssa jatkuu. Samana keväänä 1996 BNH:n riveihin pestattiin myös tuore kitaristi Miika Colliander ja Harri, joka siihen asti oli soittanut toista kitaraa, pääsi keskittymään pelkästään lauluun. Kesällä 1996 ilmestyi yhtyeen kolmas äänite, joka oli tällä kertaa CD-single nimeltä 'Tähti' ja se ennakoi syksyllä 1996 ilmestyvää kolmatta pitkäsoittolevyä. Alkutalvesta 1996 ilmestyi bass’n Helenin kolmas albumi 'VALO', joka sai heti hyvän vastaanoton. VALO noteerattiin mm. Aamulehden arvostelussa neljän tähden arvoiseksi: 'valosta loistaa oma näkemys ja ehdoton taito' Aamulehti, Allakka 21.12.96. RadioMafia arvioi musiikkityylin evlut-grungeksi. BASS’N HELEN konsertoi kaikissa suurimmissa Gospel-tapahtumissa, sekä useilla kesäfestareilla. Bass’n Helen teki myös muutamia musiikkivideoita paikallistelevisioihin.

1997

Bass'n Helen soitti vuoden 97 aikana kaikkiaan 99 konserttia. Kevään aikana yhtye keskittyi pääasiallisesti kiertämään Suomea ja kesällä lomailemaan. Keväällä yhtye osallistui myös Walkers-hyväntekeväisyyskiertueeseen, joka tehtiin katulasten hyväksi. Kiertueeseen liittyvä kokoelma-CD ilmestyi myös kevään aikana ja yhden BNH:n kappaleen lisäksi levy sisältää Miikan ja Harrin yhdessä säveltämän Kulkukoira-kappaleen. BNH on mukana myös Tosi Rakkaus Odottaa -kokoelma CD:llä.
Elo- ja syyskuun aikana Valo-levy käännettiin englanniksi ja BNH käväisi myös studiossa soittamassa pari bonus-biisiä nauhalle. Valo-levyn englanninkielisen version nimeksi tuli luonnollisesti Light ja sen virallinen julkaisu siirtyi aiotusta Maata Näkyvissä -festareista (15.11.97) joulukuun alkuun. Marraskuun alussa orkesteri kävi vierailemassa lisäksi JYRKI-ohjelmassa (MTV3), joka lähetettiin myös uusintana viikkoa myöhemmin. Syyskaudella oli myös väliaikainen miehistönvaihdos, sillä rumpali Olli Helenius vietti syksyn opiskellen USA:ssa ja häntä tuurasi Olli-Pekka Salminen. 'Opa' Salminen on toiminut ammattirumpalina eri yhtyeissä ja projekteissa vuosien varrella. Pari viimeistä vuotta hän on toiminut New Yorkissa ammattisoittajana ja tuli Suomeen suorittamaan asepalvelustaan.

1998

Alkuvuodesta bass'n Helen julkaisi Light-levynsä myös Saksassa, josta sitä levitetään myös koko manner-Eurooppaan. Mitään huimia odotuksia levyn menekille muualla euroopassa ei kuitenkaan ole. Vuoden alusta rumpalina on taas jatkanut yhtyeen vakiorumpali Olli Helenius (jota puoli vuotta tuurasi Olli-Pekka Salminen), joten yhtyeen kokoonpano on jälleen sama kuin viimeiset kaksi vuotta. Kevään aikana BNH sulkeutui taas hetkeksi studioon ja kesäkuussa ilmestyikin yhtyeen toinen single. Äänite kantaa nimeä 'Kaksi' ja siltä läytyy yhteensä kolme kappaletta. Syksyn alkupuolella oli sitten aika viipyä studiossa pitempään. Tällä kertaa tarkoituksena oli saada purkkiin yhteensä 13 ennen julkaisematonta kappaletta. Levy, joka julkaistiin 14.11.98 Maata Näkyvissä-festareilla (Turku, Elysee-halli) kantaa nimeä 'Futu' ja se jatkaa tyylikkäästi bass'n Helenin levyjen sarjaa, sisältäen jotain vanhaa, jotain uutta ja jotain sinistä. Joulukuun puolivälissä bass'n Helen vieraili toistamiseen MTV3:n Jyrki-ohjelmassa esittelemässä uutta levyä.

1999

Keväälle 1999 tehtiin uuteen levyyn liittyvä kiertue ja keikkailtiin muutenkin ahkerasti.

2000

Vuoden 2000 kesällä aloitettiin äänittelemään akustista levyä. Levyä tehtiin koko syksyn ajan pienissä erissä. Levyn tuottajana toimi kitaristi Miika Colliander ja äänittäjänä basisti Oinosen Mikko. Basisti vaihtui myös jälleen kerran. Oinosen Mikko lopetteli soittohommat Maata Näkyvissä festareilla 2000 äänityshommien ja muiden kiireiden vuoksi. Uudeksi basistiksi tuli Sami Korhonen (mm. Rod of Moses, Just a test). Myös Sami oli tuuraillut Mikkoa aikaisemmilla keikoilla. Nybergin Marko on aiemmin antanut Samille soitto tunteja ja Sami on mm. opetellut itse basson soittoa esim. 'Minulleko' ja 'Mitä jää ?' levyjen tahdissa.

2001

Unplugged levy julkaistiin 9.3.2001 Temppeliaukion kirkossa. Konsertissa oli mukana jousiorkesteri (kolme viulua sekä sello) ja koko orkesteri oli juhlan kunniaksi sonnustautunut pukuihin. Kesällä ja syksyllä konsertoitiin taas tiuhaan tahtiin uuden levy tiimoilta. Useita jousiorkesterin kanssa soitettua konserttia jäi myös taakse. Syksyn aikana myös Sami alkoi hivuttautua kohti työelämän kiireitä ja uusi basisti oli jälleen kerran todellisuutta. Loppuvuodesta pidettiinkin parin kuukauden loma asioita mietiskellen.

2002

Helmikuun alusta bnH lähti jälleen tien päälle joululomailun jälkeen. Tällä kertaan yhtyeen riveihin bassoa soittamaan saatiin nuori tulevaisuuden lupaus Jaakko Kämäräinen. Jaakko tuurasi jo osalla syksyn keikoista Samia ja olikin heti sinut koko porukan kanssa. Yksinkertaisesti ”hyvä jätkä” kuten Miku tokaisi kuukauden mietittyään. Keväällä tehtiin myös englantilaisen Sabio-yhtyeen kanssa 1,5 viikon kiertue, joka piti sisällään myös kahden päivän vierailun Virossa. Kesän jälkeen Mikael Lindell ja Olli Helenius jäivät pois yhtyeestä ja heidän tilalleen tulivat Simo Kapiainen kitaraan ja Markus Lintunen rumpuihin. Tosin rummuissa oli vielä syyskuun keikat tuuraajana Juha Jäntti. Loppuvuodesta treenattiin uutta materiaalia ja vuodenvaihteen tienoilla Miika Collianderin tilalle kitaristiksi vaihtui Timo Vuorela.

2003

Alkuvuodesta yhtye vietti paljon aikaa soittokämpällä etsien yhteistä sointia musiikkiin ja uutta materiaalia hioen. Monta soittajaa oli lyhyellä aikavälillä vaihtunut ja se toi musiikkiin myös uusia vivahteita. Keväällä aloitettiin uuden materiaalin äänittäminen. 'Ei kukaan'-sinkku valmistui kesällä 2003 ja loppusyksy ja alkutalvi äänitettiin 'salattu'-levyä. Syksyn aikana mukaan tuli uusi rumpali Markus Vainiomäki, Lintusen keskityttyä opintoihinsa. Kevään keikkoihin kuuluu myös Viron ja Latvian konsertit kotimaisten konserttien lisäksi. Vuodenvaihteessa basson varteen vaihtui loppuvuoden tuurannut Timo Mäki-Marttunen.

2004

'Salattu'-albumi näki päivänvalon musamessuilla maaliskuussa. Kevään mittaan keikkoja soitettiin aina ruotsin Skövdessä asti. Yhteensä keikkoja tehtiin 54.

2005

Myös keväällä 2005 käytiin Ruotsin puolella muutaman keikan verran. Uutta materiaalia alettiin kasata uudelle levylle. 'Lasienkeli'-sinkku julkaistiin kesällä ja 'Varjojen Maa' joulun alla. Timo Vuorela siirtyi reservin puolelle loppuvuodesta ja tilalle kitaran varteen tarttui Markku Ollikainen.

2006

'Varjojen maa' sekä maaliskuussa radioille jaettu 'Liekeissä' soivat ahkerasti muun muassa YleX:llä ja SuomiPopilla. Uutta materiaalia hiottiin vuodenvaihteen yli ja bändin seitsemäs albumi 'Kauas Täältä' julkaistiin toukokuussa. 'Liekeissä'-biisistä kuvattiin maaliskuussa musavideo, joka löytyy myös albumilta.